PERBEZAAN SCAN BAYI : 2D,3D & 4D

Imbasan ultrabunyi dapat menunjukkan perkembangan janin dalam kandungan melalui gambar. Ia membantu mendiagnosis jangkitan, pembengkakan dan penyebab rasa sakit pada ibu mengandung.

Walau bagaimanapun, seiring dengan kemahuan teknologi pada masa kini, klinik kehamilan dapat menawarkan pelbagai teknik ultrasound yang berbeza.

Sementara teknik imbasan 2D memberikan gambaran bayi yang kelabu dan kabur, ultrabunyi 3D dan 4D menawarkan gambaran bayi yang lebih baik dan realistik.

▪️ Imbasan 2D
👉 Menghasilkan gambar yang terdiri daripada garis besar badan dan gambar organ dalaman yang kabur.
👉 Secara tidak langsung, ia menyebabkan kebanyakan bakal ibu dan bapa berasa tidak berpuas hati.

▪️ Imbasan 3D
👉 Memberikan gambaran 3 dimensi
👉 Dalam 3 dimensi ultrabunyi, anda akan dapat melihat kulit, jantina dan bentuk wajah si manja dalam kandungan.

▪️ Imbasan 4D
👉 Paling maju dapat memberikan parents untuk melihat bayi yang bergerak.

Satu-satunya perbezaan antara scan 3D dan scan 4D adalah teknik imbasan ultrabunyi 4D membolehkan ibu mengandung mengetahui waktu jangkaan bersalin.

Notis:

Disarankan kepada yang mengalami masalah kesihatan, anda perlulah mendapatkan nasihat dan rawatan lanjut terlebih dahulu daripada pakar perubatan di pusat-pusat perubatan terdekat.

Sebarang penulisan di blog ini adalah hanya bertujuan sebagai maklumat dan bukan untuk merawat penyakit. Kami tidak bertanggungjawab untuk sebarang kecederaan atau kerugian yang dialami hasil daripada maklumat kami keluarkan.

POPULAR

TERKINI

KATEGORI