PEMERIKSAAN FIZIKAL BAYI BARU LAHIR

Pakar kanak-kanak akan menjalankan pemeriksaan fizikal bayi secara menyeluruh. Sebagai ibu bapa, anda boleh mengemukakan apa-apa kebimbangan anda tentang bayi atau jika terdapat mana-mana bahagian tertentu badan bayi yang anda ingin doktor lihat.

Biasanya, doktor akan memeriksa bayi :

1️⃣ Kepala 👶
Doktor akan memeriksa kawasan lembut, yang disebut sebagai fontanel, pada kepala bayi. Ini boleh dilihat dan dirasai di bahagian atas, serta bahagian belakang kepala. Bintik lembut ini menandakan kawasan kepala di mana tulang tengkorak belum terbentuk sepenuhnya. Tompok di bahagian belakang kepala biasanya akan tertutup sekitar masa kanak-kanak berumur 2-3 bulan. Menjelang 18 bulan, tempat yang lebih besar di hadapan akan ditutup. Fontanelles yang bersaiz luar biasa besar mungkin merupakan petunjuk keadaan perubatan.

2️⃣ Telinga 👂🏽
Menggunakan alat yang dipanggil otoskop, doktor boleh memeriksa telinga bayi untuk sebarang tanda jangkitan atau pengumpulan cecair. Doktor juga mungkin memerhatikan bagaimana bayi bertindak balas terhadap pelbagai bunyi.

3️⃣ Mata 👀
Doktor mungkin menilai dan mengesan pergerakan mata bayi apabila mereka berumur beberapa minggu untuk memeriksa sebarang masalah penglihatan.

4️⃣ Mulut 👄
Mulut bayi boleh diperiksa untuk tanda-tanda sariawan mulut (jangkitan biasa) atau isu lain. Apabila bayi sudah agak besar, doktor juga mungkin menangani kebimbangan mengenai tumbuh gigi, terliur atau mengunyah.

5️⃣ Jantung dan paru-paru 🫀🫁
Sebarang kelainan mengenai jantung atau pernafasan boleh dikesan dengan stetoskop doktor.

6️⃣ Perut 🚼
Dengan menekan perlahan pada perut bayi, doktor boleh mengesan mana-mana organ yang membesar atau memeriksa kehadiran ketulan yang luar biasa.

7️⃣ Kulit ✋🏽
Doktor boleh memeriksa sebarang tanda ruam, kulit kering atau merengsa dan menasihati ibu bapa dengan sewajarnya.

8️⃣ Kemaluan
Pemeriksaan kemaluan boleh dijalankan, untuk memeriksa kelembutan, ketulan atau sebarang tanda jangkitan.

Notis:

Disarankan kepada yang mengalami masalah kesihatan, anda perlulah mendapatkan nasihat dan rawatan lanjut terlebih dahulu daripada pakar perubatan di pusat-pusat perubatan terdekat.

Sebarang penulisan di blog ini adalah hanya bertujuan sebagai maklumat dan bukan untuk merawat penyakit. Kami tidak bertanggungjawab untuk sebarang kecederaan atau kerugian yang dialami hasil daripada maklumat kami keluarkan.

POPULAR

TERKINI

KATEGORI