MENGAPA WANITA HAMIL HARUS MENGUTAMAKAN PENJAGAAN PRANATAL DALAM KEHAMILAN

Perjalanan selaku seorang ibu dipenuhi dengan detik yang menggembirakan dan melelahkan. Salah satu aspek yang paling penting dalam perjalanan ini adalah penjagaan pranatal.

Dalam perjalanan kehamilan yang transformatif, penjagaan pranatal menjadi satu panduan yang dapat membimbing ibu hamil untuk melahirkan anak yang selamat dan sihat.

Ini adalah beberapa sebab mengapa wanita hamil harus mengutamakan penjagaan pranatal dalam kehamilan mereka:

1️⃣ Mengurangkan risiko mengalami komplikasi kehamilan

Semasa lawatan ke klinik penjagaan pranatal, pembekal penjagaan kesihatan menasihati wanita hamil tentang perkara berikut:
✅ Pemakanan yang sihat dan selamat
✅ Rutin senaman yang selamat
✅ Petua untuk mengawal penyakit sedia ada seperti tekanan darah tinggi dan diabetes untuk mengelakkan komplikasi yang serius
Nasihat tentang bahan berbahaya untuk dielakkan, seperti radiasi dan plumbum untuk mengelakkan kesan sampingan terhadap janin pada masa hadapan

Semua maklumat ini membolehkan ibu hamil memperbaiki gaya hidup mereka bagi menampung tumbesaran janin.

2️⃣ Mengurangkan risiko komplikasi terhadap janin dan bayi

Penyedia penjagaan kesihatan membuat pemeriksaan susulan untuk memastikan ibu hamil mengambil langkah berjaga-jaga yang mencukupi untuk melindungi janin. Contohnya:

✅ Memastikan wanita hamil tidak meminum alkohol dan menggunakan tembakau. Jumlah alkohol yang rendah pun boleh menambah risiko gangguan spektrum alkohol pada janin.
✅ Memastikan wanita hamil mengambil asid folik sekurang-kurangnya 3 bulan sebelum hamil, memastikan bayi dapat dilahirkan dengan sihat.
✅ Memastikan ubat-ubatan yang diambil oleh wanita hamil adalah selamat.

Notis:

Disarankan kepada yang mengalami masalah kesihatan, anda perlulah mendapatkan nasihat dan rawatan lanjut terlebih dahulu daripada pakar perubatan di pusat-pusat perubatan terdekat.

Sebarang penulisan di blog ini adalah hanya bertujuan sebagai maklumat dan bukan untuk merawat penyakit. Kami tidak bertanggungjawab untuk sebarang kecederaan atau kerugian yang dialami hasil daripada maklumat kami keluarkan.

POPULAR

TERKINI

KATEGORI