APAKAH ITU PENJAGAAN PRANATAL ?

Tempoh kehamilan adalah perjalanan yang luar biasa dan bermakna bagi ibu-ibu yang bakal melahirkan. Ia adalah masa kegembiraan, penuh harapan, dan tanggungjawab yang mendalam terhadap pembentukan kehidupan baru.

Penjagaan pranatal amat penting kerana kehamilan yang sihat dapat menggalakkan kelahiran yang sihat. Perjalanan kehamilan akan lebih mudah apabila nasihat perubatan untuk bakal ibu telah disediakan.

Dengan memahami kepentingan ini dan mematuhi garis panduan yang disyorkan, bakal ibu boleh meningkatkan peluang mereka untuk hamil tanpa komplikasi dan melahirkan bayi yang sihat.

Penjagaan pranatal atau antenatal (ANC) ialah perkhidmatan perubatan dan kesihatan yang diberikan kepada wanita hamil sejak mula hamil hingga melahirkan anak.

Proses ini melibatkan :
▪️ Penilaian sejarah perubatan ibu
▪️ Kesihatan fizikal semasa
▪️ Jenis ketagihan
▪️Gaya hidup
▪️Perkara yang boleh menjejaskan kesihatan bayi

Pemeriksaan biasa, saringan dan sesi pendidikan biasanya disertakan, lalu membolehkan ahli profesional penjagaan kesihatan memantau perkembangan kehamilan, mengesan komplikasi awal dan menawarkan panduan tentang pemakanan, senaman dan pilihan gaya hidup yang lain.

Notis:

Disarankan kepada yang mengalami masalah kesihatan, anda perlulah mendapatkan nasihat dan rawatan lanjut terlebih dahulu daripada pakar perubatan di pusat-pusat perubatan terdekat.

Sebarang penulisan di blog ini adalah hanya bertujuan sebagai maklumat dan bukan untuk merawat penyakit. Kami tidak bertanggungjawab untuk sebarang kecederaan atau kerugian yang dialami hasil daripada maklumat kami keluarkan.

POPULAR

TERKINI

KATEGORI