BAGAIMANA MENGETAHUI ANDA TERKENA CIRIT-BIRIT ?

Cirit-birit adalah penyakit yang biasa dialami oleh setiap individu. Ia boleh berlaku beberapa kali dalam hidup seseorang dan yang pasti perkara ini tidak akan menjadi pengalaman yang menyenangkan.

Dalam kebanyakan kes, ia akan berlangsung selama beberapa hari. Namun, cirit-birit yang berlanjutan selama berminggu-minggu dapat menunjukkan masalah kesihatan yang serius, yang memerlukan perhatian perubatan.

Cirit-birit adalah masalah sistem pencernaan yang disebabkan oleh :

✅ Jangkitan kuman seperti virus,bakteria dan parasit
✅ Alahan makanan
✅ Ubat-ubatan
✅ Pengawet makanan
✅ Bahan kimia dalam makanan

Organisma yang boleh menyebabkan cirit-birit berlaku ialah melalui pemakanan makanan dan air yang tercemar. WHO pada 2009 telah mengisytiharkan cirit-birit adalah penyebab kematian kedua di kalangan kanak-kanak and penyebab kematian sebanyak 1.5 juta kanak-kanak di dunia.

Cirit-birit didefinasikan sebagai najis yang lembut atau berair yang lebih kerap dan banyak daripada biasa. Ia akan diikuti dengan tanda-tanda lain seperti :

1️⃣ Sakit dan kekejangan perut
2️⃣ Loya dan muntah
3️⃣ Keletihan
4️⃣ Demam

Cirit-birit yang teruk mengakibatkan dehidrasi (kekeringan akibat kehilangan air) dan sekiranya mengandungi darah ia dikenali sebagai disenteri. Jika tidak dirawat, ia boleh menyebabkan kematian.

Notis:

Disarankan kepada yang mengalami masalah kesihatan, anda perlulah mendapatkan nasihat dan rawatan lanjut terlebih dahulu daripada pakar perubatan di pusat-pusat perubatan terdekat.

Sebarang penulisan di blog ini adalah hanya bertujuan sebagai maklumat dan bukan untuk merawat penyakit. Kami tidak bertanggungjawab untuk sebarang kecederaan atau kerugian yang dialami hasil daripada maklumat kami keluarkan.

POPULAR

TERKINI

KATEGORI